1. Pizza
Polacy nadzwyczajnie rozsmakowali się w kuchni włoskiej. Według badań tradycyjne potrawy naszych zachodnich sąsiadów są najbardziej lubianymi przez Polaków spośród wszystkich innych zagranicznych przysmaków. Szczególnie pizza cieszy się u nas niemałym powodzeniem. Ta w tradycyjnej, włoskiej wersji przygotowywana jest w kamiennym piecu, a jej ciasto składa się ze specjalnego rodzaju mąki i drożdży. Następnie wyrabiana tylko i wyłącznie ręcznie. Ponadto nie może znajdować się na niej więcej niż 3 składniki. Polacy jednak dowolnie modyfikują zarówno jej zawartość, jak i smak. Również dodatków zwykle jest więcej. Często pojawia się także uwielbiana przez nas kiełbasa.
2. Spaghetti
Kolejny włoski fenomen. Tym razem podstawowy wygląd śródziemnomorskiej potrawy na stołach polaków zostaje niezmieniony. Spaghetti składa się zwykle z makaronu, mięsa mielonego, oliwy, przypraw oraz pomidorów. Jedyną różnicę w tym daniu przygotowywanym przez Polaków jest zastąpienie pomidorów z puszki już gotowym sosem pomidorowym. Niemniej jednak niezwykle przypadło nam ono do gustu.
3. Kebab
Ta tradycyjna turecka potrawa robi furorę niemal w całej Europie. Mieszkańcom naszego kontynentu, w tym także Polakom, niezwykle mocno przypadł ona do gustu. Podstawowa wersja kebaba, a właściwie „kebapa” składa się z niemielonego, pieczonego mięsa z baraniny lub z kurczaka, szarpanego przy pomocy specjalnego urządzenia oraz sosu śmietankowego z dodatkiem pietruszki. Wszystko to ląduje następnie w tureckiej bułce, zwanej pitą. Rodzajów kebabów jest tak wiele, jak regionów w Turcji. Jednak te najbardziej klasyczne, w niemal niezmienionej formie cieszą podniebienia Polaków.
4. Golonka po bawarsku
Golonka przez wielu uważana jest za typowo polskie danie. Niewielu jednak wie, że przepis na golonkę po bawarsku zaczerpnęliśmy od Niemców. Śląsk oraz Wielkopolska wraz z naszymi zachodnimi sąsiadami to prekursorzy tego dania. Jej rodzajów jest bardzo wiele, natomiast jej tytułową wersję szczególnie polubili Polacy. Golonka po bawarsku przygotowywana jest w marynacie z ciemnego piwa, z dodatkiem ziół, cebuli i marchewek.
5. Gulasz
Ta potrawa pochodzi z Węgier. W zależności od zawartości w niej mięsa wyróżnia się dwa jej rodzaje. W Polsce króluje gulasz bardzie treściwy i bogatszy w mięso. Jaki jest przepis na to tradycyjne, węgierskie danie? Konieczne jest mięso wołowe oraz papryka zarówno w formie przyprawy, jak i warzywa. Sos do gulaszu powstaje na bazie wody, a zagęszcza się go mąką. Nie ma tutaj mowy o dodatkach w postaci marchewki czy sosu pomidorowego, co często praktykują Polacy. Tradycyjna wersja tej potrawy bazuje na prostych składnikach.
6. Burrito
Burrito zawędrowało do nas z Meksyku. Przez Polaków danie to nazywane jest częściej po prostu tortillą. Również dodatki znajdujące się w kukurydzianym placku pozostawiają tradycyjne burrito daleko w tyle. Wnętrze tortilli jest bowiem przez nas modyfikowane na wiele różnych sposobów. Ograniczenie stanowi nieraz jedynie nasza wyobraźnia. Tradycyjne burrito natomiast zawiera mielone mięso (wieprzowe bądź wołowe), pomidory, fasolę, cebulę, ser oraz ostre przyprawy. Wszystko to zawinięte zostaje w kukurydziany, okrągły placek.
7. Kanapki
Kanapki to bardzo popularna i lubiana przez Polaków przekąska, czy drugie śniadanie. Niezwykle często zabieramy je ze sobą na wycieczkę czy do pracy, nie zastanawiając się właściwie skąd pochodzą. Choć wydaja się być typowo polskim przysmakiem, ich geneza sięga Wysp Brytyjskich. To właśnie tam powstał angielski odpowiednik kanapki, czyli sandwich. Jego nazwa pochodzi od brytyjskiego arystokraty, który zapragnął posilić się szybką przekąską podczas gry w karty. Zostało przyniesione mu danie składające się z plastra osolonej wołowiny, umieszczonej pomiędzy dwoma kawałkami chleba. Tak narodziła się kanapka. Dziś trudno mówić o tradycyjnym wyglądzie sandwicha. Na polskich stołach bowiem kanapka występuje w przeróżnych wersjach i podawana jest na inne sposoby.
8. Frytki
Wbrew pozorom nie jest to typowe, fast foodowe danie Amerykanów. Frytki bowiem wywodzą się z Belgii. Pokrojone w słupki, smażone ziemniaki stanowiły jedną z „potraw ulicy” tamtejszego regionu. Początkowo zamiast oleju stosowano łój wołowy, lecz za każdym razem smażono je dwa razy. Dziś frytki możemy kupić w każdym supermarkecie. Są najczęściej mrożone oraz mają różną wielkość i kształt.
9. Gyros
Najprawdopodobniej potrawa ta wywodzi się od tureckiego kebaba, bądź szawarmy, jednak uważana jest za typowe danie greckie. Mieszkańcy tego kraju traktują je jako jedną z najtańszych wersji jedzenia typu fast food. Jest to pieczone na rożnie, a następnie siekane mięso podawane z dodatkiem warzyw oraz sosu tzatziki. W tradycyjnej wersji wszystkie składniki umieszczane są w picie. W restauracjach natomiast gyrosa podaje się przy akompaniamencie frytek. W Polsce wiedzie ono prym szczególnie w miejscach serwujących greckie jedzenie.
10. Sałatka grecka
Jak sama nazwa wskazuje, danie to pochodzi z Grecji, jednak tam występuje pod nazwą sałatki wiejskiej. Jej rodzima wersja różni się od tej, którą preferujemy w Polsce. Nie ma w niej miejsca na przykład na sałatę. Jej podstawowe składniki to grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula, oliwa, ser feta oraz czasami oliwki. Niezbędny jest również dodatek oregano. Polacy natomiast dodają do niej również różne sosy oraz wspomnianą już sałatę lodową.